Turism

Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Värld är platsen där sagor blir till verklighet. Parken fylls av fantasieggande lekplatser och uppträdanden som är inspirerade av Astrid Lindgrens barnböcker. Besök Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter med fler. När hungern gör sig påmind kan ni slå er ned med er medhavda picknickkorg eller besöka en av parkens restauranger som serverar klassisk, småländsk mat.

Hemsida: www.astridlindgrensvarld.se

Filmbyn Småland

Astrid Lindgren föddes och växte upp i Småland och det var den här trakten som gav inspiration till många av hennes böcker. Det var också här som många av filmerna spelades in. I Filmbyn Småland kan inspelningsmiljöerna från de klassiska barnfilmer upplevas. Här berättas om minnen från inspelningarna, rekvisita visas upp och barnen får möjlighet att klä ut sig. Se Ronjas borg, Pippis kök och Emils snickerboa.

Hemsida: filmbyn.se

Eksjö

Eksjö är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Den har funnits sedan 1400-talet och har uthärdat allt från pest och krig till eldsvådor. Gamla stan med dess träbyggnader är en kulturskatt och otroligt nog är den fortfarande bebodd. Strosa runt på kullerstenen, besök någon av butikerna som trähusen inrymmer och ta en fikapaus på Krusagårdens sommarcafé.

Hemsida: www.visiteksjo.se

Gränna & Visingsö

Vid ett besök i den pittoreska småstaden Gränna kan du se hur deras ikoniska polkagrisar tillverkas. Ta därefter färjan över Vättern till Visingsö. Det tar bara 25 minuter och i Visingsös idylliska miljö finns mycket att beundra. Besök Visingsborgs slottsruin, klättra i kyrktornet på Kumlaby Kyrka och ta en tur med de populära hästskjutsarna.

Hemsida: www.visingso.net

Åsens By

Åsens by är Sveriges första kulturreservat och här stannade tiden för över hundra år sedan. Byn består av tre gårdar som visar hur en småländsk by kunde se ut. Här kan du strosa runt i de fridfulla omgivningarna och se hur lantbruk, tvätt och brödbak gick till. I kulturreservatet finns vandringsleder, jordbruksmuseum och kaffestuga som bjuder på småländska smaker. Därtill kan du gå på guidade turer eller åka häst och vagn. Då och då anordnas aktivitetsdagar i byn.

Hemsida: www.asensby.com

Stalpets vattenfall, café, hantverk & minigolf

Stalpets vattenfall är 20 meter högt och utgör en del av Svartån. Det är södra Sveriges högsta vattenfall. Intill vattenfallet ligger Stalpets Café och Hantverk. Här kan du spela minigolf och njuta av en kopp kaffe med kaka medan du beundrar utsikten. Du kan också handla lokaltillverkat hantverk såsom färskost, keramik, porslin, träsnideri och stickade produkter.

Hemsida: stalpet.wordpress.com

Stjärneborgs Museum och Pyramid

Gravpyramider associeras vanligen inte med Sverige och Småland men i Stjärneborg finns just detta. Det var den excentriske ingenjören Malte Liewen Stierngranat (1871-1960) som byggde den sju meter höga pyramiden åt sig själv och sin familj med den egyptiska cheopspyramiden som förebild. Han lät även bygga ett slott och ett museum i området.

Hemsida: www.stjarneborg.se

Skärsjöhäst

Skärsjöhäst erbjuder turer med häst och vagn eller släde året runt i Smålands mystiska skogar. Trollskogsturen är den kortaste turen med sin 1,5 timme men även halv- och heldagsturer erbjuds. Turerna anpassas efter dina önskemål och det finns möjlighet till bär- och svampplockning liksom raster med korvgrillning över öppen eld. Så snart som snön börjar falla erbjuds slädturer.

Hemsida: www.skarsjohast.se

Tjonga Spa

Tjonga Spa är ett litet spa som ligger mitt i de småländska skogarna. Det lantliga spat erbjuder bastubad, kroppskrubb, massagebad i bubbelpool och guidad djupandning. Som förtäring erbjuds frukt, juice, nötter med mera. Spavistelsen kan kombineras med skogshästsafari eller dans- och trumworkshop.

Hemsida: www.tjongaspa.se

Haurida Skogshästsafari

Haurida Skogshästsafari erbjuder turridning på nordsvenska hästar. Turerna går genom Smålands trolska skogar och varierar från någon timme lång till flera dagar. Den cirka två timmar långa Fikaturen är en av de mest populära. Hästflocken består av tio harmoniska hästar som rids utan bett och hästskor och det finns hästar för både vana och ovana ryttare. Turerna kan även kombineras med ett besök på Tjonga Spa.

Hemsida: www.skogshast.se

Vandra & Cykla

Omgivningarna kring Västra Karstorp inbjuder till långa promenader och vi har en alldeles egen vandringsled som är väl utmärkt.

Om man vill utforska området vidare så kan man välja mellan Anebyleden, Svartåleden och Ralången runt. Den cirka 78 km långa Anebyleden är en vandringsled som går genom hela Aneby Kommun och som utgör en del av Smålandsleden. Svartåleden är en betydligt kortare vandringsled med sina cirka 7 km och som namnet föreslår följer den Svartån.

Vill man se trakten från cykelsadeln så kan man exempelvis välja att färdas de cirka 25 km runt sjön Ralången.

Skullaryd Älgpark

Få möjligheten att se älgar och hjortar i deras naturliga miljö genom att åka på traktorsafari i Skullaryd Älgpark. Om du besöker parken i samband med att älgarna matas får du också tillfälle att uppleva djuren på mycket nära håll. Kanske känner du för att avsluta besöket med en fika i parkens gårdscafé och ett inköp av en älgsouvenir i parkens mysiga butiken.

Hemsida: skullaryd-algpark.se

Åsa Gård I&D

På Åsa Gård kan Smålands härliga natur upplevas från hästryggen. Här finns islandshästar, tinkerhästar och shetlandsponnyer och du kan välja att ta en klassisk ridlektion liksom att följa med på en tur i skogen. Under vintern har du möjlighet att prova på tolkning med pulka eller skidor efter hästen. Åsa Gård har även en vedeldad bastu vid sjön.

Hemsida: www.asagard.se